"Halálra nevették magukat a pulykák"

Infostart
2006. május 24. 17:45
Romániában a sajtó ízekre szedte azt a jelentést, amelyben a Román Hírszerző Szolgálat valószínűsítette, hogy magyar és szlovák baromfiszállítmányokkal érkezett a madárinfluenza vírus az országba.

"A hírszerzőfőnök a jelentést kérő államfőnek a bozgorokat, Attila hordáit szolgálta fel tálcán, akik madárinfluenzás pulykák hadosztályait vetették be az ország ellen" - értelmezte gúnyosan a jelentést a Gandul, amely vezércikkének azt a címet adta, hogy Halálra nevették magukat a pulykák.

A Román Hírszerző Szolgálat jelentését tételesen cáfolta a romániai sajtó - jelentette az InfoRádió kolozsvári tudósítója.

Az ügyben megszólaltatott szakértők elsősorban azt hangsúlyozták, hogy ha fertőzöttek lettek volna az év elején behozott szárnyasok, akkor egy-két hét alatt elpusztultak volna, és semmiképp sem élik meg április végét.

A hírszerző szolgálat igazgatója maga is kénytelen volt elismerni, hogy összetévesztették a pulykát a csirkével, Bábolnáról ugyanis csirkeszállítmány érkezett.

Az ezt behozó brassói cég adminisztrátora ráadásul azt nyilatkozta, hogy a bábolnai csirkék jelenleg is egészségesek, szépen híznak a farmon.

A romániai sajtó szinte egységesen úgy értelmezte: a hírszerző szolgálat magyarellenes hangulatot próbált kelteni az üggyel.

Az Evenimentul Zilei vezércikke címében a Román Hírszerző Szolgálatot Román Híresztelő Szolgálatnak keresztelte át.

Az erdélyi Krónika vezércikkírója szerint a titkosszolgálat a ciánszennyezés miatti romániai presztízsveszteséget próbálta visszafizetni. A reakciók láttán: sikertelenül.

A román államfőt kiábrándította a Román Hírszerző Szolgálat jelentése.

"A román mezőgazdasági miniszternek nincsen megfelelő hatásköre ahhoz, hogy hatékonyan lépjen fel a madárinfluenza ellen, ezért a miniszterelnöknek kell átvennie ebben az ügyben az irányítást" - jelentette ki Traian Basescu államfő, miután részt vett a kormány ülésén.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást