Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emberről emberre is terjed a madárinfluenza!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Emberről emberre is terjedt a madárinfluenza vírusa - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet egy indonéz családban történt sorozatos fertőzéseket vizsgálva. A WHO azonban kitart amellett, hogy a H5N1-es vírus genetikai állománya változatlan, tehát még így sem tud tömeges járványt okozni.

Egyáltalán nem megdöbbentő, ha ismét egy emberről emberre történt fertőzéssel szembesülünk - ezzel a sokakat meglepő kijelentéssel állt elő az Egészségügyi Világszervezet járványügyi szakértője Jakartában azután, hogy egy indonéz családban minden jel szerint az utolsó áldozatként számon tartott édesapa a saját fiától kapta a végzetes kórt.

A 32 éves férfi esetéhez hasonló történéseket már máshol is dokumentáltak a madárinfluenza terjedésekor - mondta Steven Bjorge, azt hangsúlyozva, hogy ezek mindig elszigetelten fordultak elő, és nem jelentik a kiterjedt járványra képes vírusfaj megjelenését.

Az egymástól független fertőződéseket a WHO nem tartja bizonyító erejűeknek, bár a családi tragédia után változatlanul azt vizsgálja, hogy a közvetlen gócon túl fertőződhetett-e más is a környéken. Az érintett falubéli szárnyasokban egyelőre nem találták meg a H5N1-es vírus nyomait.

A WHO szakértői ugyan arra figyelmeztetnek, hogy a falubelieken még a következő hetekben is megjelenhetnek a madárinfluenza tünetei, de Steven Bjorge kitart amellett, hogy a vírus genetikai összetétele nem változott.

A járványügyi szakértő szerint az egyre fokozódó gyanú és félelem ellenére ez a legfontosabb jel.

Azt mutatja ugyanis, hogy a vírus egyelőre nem képes tömeges megbetegedéseket okozni az emberekben, még akkor sem, ha feltételezhető, hogy egy-egy ember tüdejébe betegápolás közben juthatott a halált okozó vírus.