Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nincs bizonyíték arra, hogy Magyarországról érkeztek a fertőzött csibék

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A román kormányfő szerint nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Magyarországról vagy Szlovákiából importált baromfi okozta volna a romániai madárinfuenzás eseteket.

Calin Tariceanu azután beszélt erről, hogy egy bukaresti lap a román híszerzésre hivatkozva azt írta: Bábolnáról származnak a fertőzést okozó napos pulykacsibék.

A román miniszterelnök hangsúlyozta: a hírszerzés dokumentumaiban nincs arra vonatkozó adat, hogy import okozta volna a madárinfluenza-járványt.

Hozzátette: az országos állategészségügyi hatóság vizsgálatot indított a járvány eredetének kiderítésére.

A román lapinformációt korábban a magyar főállatorvos is alaptalannak nevezte.

A Párizsban, a nemzetközi járványügyi hivatal éves közgyűlésén tartózkodó Süth Miklós az InfoRádióban hangsúlyozta: mindent rendben találtak a hatóságok az érintett bábolnai cégnél.

Hozzátette: az elmúlt időszakban Magyarországon a H5N1-es vírust kizárólag vadmadarakban azonosították, háziszárnyasokban nem.

"Teljesen alaptalanok és minden valóságot nélkülöznek azok a román lapértesülések, amelyek szerint Magyarországról kerülhetett volna Romániába madárinfluenzával fertőzött háziszárnyas" - mondta a kormányszóvivő.

Batiz András közölte: a bukaresti magyar nagykövet jegyzéket adott át a román külügyminisztériumnak, és hivatalos tájékoztatást kért az ügyről.