Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bizalmat kapott az új olasz kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magabiztosan megnyerte a bizalmi szavazást Romano Prodi kormánya az olasz alsóházban. A kormány a szenátusban már a múlt héten bizalmat kapott, így hivatalosan is megalakulhat a baloldali kormány.

A szavazást megelőző képviselőházi beszédében Romano Prodi kormánya nevében aktív európai jelenlétet és a közel-keleti békefolyamatban való aktív szerepvállalást ígért.

Bár a miniszterelnök nem beszélt arról, Olaszország milyen álláspontot foglal el a közel-keleti kérdésben, Massimo d'Alema külügyminiszter leszögezte: Róma az Európai Unióval tart a Hamász szélsőséges iszlám szervezet elszigetelésében.

Romano Prodi megerősítette Olaszország elkötelezettségét a terrorizmus elleni harcban, szoros együttműködésben az EU-val és az Egyesült Államokkal.

Az új olasz miniszterelnök, aki korábban az Európai Bizottság elnöke volt, kormánya európai kapcsolatainak erősítése mellett foglalt állást.

Romano Prodi szerint az európai alkotmány a holland és a francia népszavazás elutasító eredménye ellenére hivatkozási keret marad, ugyanakkor felélesztése hosszú folyamat lesz.

Problémás bevándorlás

A kormány egyik sürgős feladata lesz a bevándorló-probléma megoldása. A társadalmi szolidaritás minisztere és a belügyi államtitkár szerdán a Szicíliától délre fekvő Lampedusa szigetére utaznak, ahová az elmúlt napokban több mint 800 illegális bevándorló érkezett.

Tavaly összesen 22 ezer illegális bevándorló hajózott Olaszországba, noha a Silvio Berlusconi vezette jobboldali kormány szigorú korlátozásokat vezetett be.