Új európai ország születhet

InfoRádió / MTI
2006. május 22. 06:05
Podgoricában bejelentette Montenegro függetlenné válását Milo Djukanovics kormányfő. A montenegrói politikus a voksok több mint 99 százalékának összesítése után kihirdette a függetlenségpárti tömb győzelmét és azt mondta: a szavazók 55 és fél százaléka a függetlenségre szavazott. A szerbia-montenegrói államközösség fenntartására 45 ezerrel kevesebben szavaztak, mint a függetlenségre.

A podgoricai szakadárok vezetője azt is hangsúlyozta: a függetlenségnek nem lesznek vesztesei Montenegróban. Az unionista tömb egyelőre nem hajlandó elismerni vereségét és a szerbiai miniszterelnöki hivatal is csak a választási bizottság adatait tekinti majd hivatalosnak.

A népszavazás hivatalos eredményeit ugyanis csak a déli órákban közlik - jelenti az InfoRádió újvidéki tudósítója, aki szerint a függetlenség-pártiak vasárnap éjjel tűzijátékkal ünnepelték a győzelmet, de hétfő reggel még ők is várakozó állásponton voltak.

Az Európai Unióval egyeztetett feltételek alapján Montenegró kiválásához a szavazók 55 százalékának kellett a függetlenségre szavaznia.

Mindenki elfogadja?

A magyar külügyminiszter az eredménnyel összefüggésben úgy fogalmazott: az államközösség fenntartása már nem tudta volna biztosítani a megfelelő együttműködést Szerbia és Montenegró számára.

Somogyi Ferenc hangsúlyozta: bízik abban, hogy a döntés mindkét fél számára elfogadható lesz, hiszen annak érvényesítésére Szerbia és Montenegró is kötelezettséget vállalt.

A népszavazást 3.400 külföldi és szerbia-montenegrói megfigyelő ellenőrizte.

A nemzeti hovatartozás dönthet

A 2002-ben tartott függetlenségi népszavazáson 66 százalékos részvétel mellett a szavazók 96 százaléka a szerbia-montenegrói államközösség fenntartása mellett voksolt.

A nemzeti hovatartozás nagymértékben meghatározza a szavazók véleményét. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a polgárok 40,6 százaléka montenegróinak, 30 százaléka szerbnek, 9,4 százaléka bosnyáknak, 7,1 százaléka albánnak, 4,3 százaléka muzulmánnak és 1,05 százaléka horvátnak vallja magát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az InfoRádió újvidéki tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást