eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az uniós tárgyalásokra koncentrál Montenegró miniszterelnöke

Az uniós integrációs tárgyalások folytatását tekinti legfontosabb feladatának a vasárnapi népszavazáson függetlenséget választó Montenegró miniszterelnöke.

Milo Djukanovic úgy fogalmazott: azt szeretné, ha legelőször Szerbia ismerné el Montenegró szuverenitását, de Belgrád még nem reagált a referendum eredményére.

A politikus úgy vélte: a köztársaság most olyan szakaszba érkezett, amikor be kell gyógyulniuk a politikai megosztottság okozta sebeknek.

A belgrádi kormányilletékesek a választási bizottság hivatalos végeredményének esti közzététele után kívánnak reagálni.

Podgoricában a montenegrói állami választási bizottság a nem hivatalos végeredmény szerint a függetlenségpárti tábor győzelmét erősítette meg a Szerbiától való elszakadásról rendezett népszavazáson.

Frantisek Lipka, a bizottság elnöke bejelentette: a részt vevők 55,4 százaléka voksolt Montenegró függetlenségére.

Az Európai Unió 55 százalékos küszöbhöz kötötte az állami függetlenség kimondásának lehetőségét.

Az államszövetség montenegrói hívei nem ismerik el a vasárnapi függetlenségi népszavazás előzetes eredményeit, és követelik az összes szavazat újraszámlálását.

Az unionista tömb népszavazási stábja közleményében jelentette be követelését, miután vezetői tárgyaltak Miroslav Lajcakkal, az Európai Unió montenegrói különmegbízottjával.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×