eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Amerikai rakéták védhetik Magyarországot

Amerikai lapértesülés szerint iráni rakéták elleni elhárítórendszer telepítését tervezi Európában az Egyesült Államok; a New York Times Lengyelországot és Csehországot említi lehetséges helyszínként.

A lap a Pentagon egyik neve elhallgatását kérő munkatársára hivatkozva azt írta: Donald Rumsfeld védelmi miniszter még a nyáron előterjeszti javaslatát.

A beszámoló szerint a rendszer tíz rakétából állna, és 2011-ig állítanák hadrendbe.

Az amerikai védelmi minisztérium előkészítésre már 56 millió dollárt kért a kongresszustól; a teljes rendszer kiépítése becslések szerint 1,6 milliárd dollárba fog kerülni.

A rakétapajzs Magyarország számára is védelmet biztosíthat, ugyanakkor csak akkor hatékony, ha viszonylag kevés rakétát kell leküzdeni rövid időn belül.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén - potenciálisan az észak-koreai rakéták ellen - kiépítés alatt lévő rakétavédelmi rendszer megbízhatósága az eddigi próbák alapján még közel sem nevezhető tökéletesnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×