A WHO vezetőjének tragikus halála

InfoRádió / MTI
2006. május 22. 11:23
Két nappal váratlan rosszulléte után agyembóliában elhunyt Dzsong Vuk Ri, az Egészségügyi Világszervezet vezetője - jelentették be a szervezet közgyűlése idei ülésszakának hétfői megnyitó ülésén.

Dzsong Vuk Rit, aki személyesen irányította a szervezetnek a madárinfluenza terjedése elleni harcát, szombaton egy rosszullét után szállították be a genfi kórházba, ahol agyembólia miatt sürgősségi műtétet hajtottak rajta végre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 61 éves vezetője azonban nem épült fel a műtétből.

A WHO közgyűlésének ülésszaka fél óra késéssel nyílt meg, miután Elena Salgado spanyol egészségügyi miniszter, a közgyűlés elnöke bejelentette a halálesetet.

"Ri rendkívüli személyiség volt és rendkívüli vezető" - méltatta az elhunytat Salgado. Az ötnapos Közgyűlés főbb témái a fenyegető madárinfluenzára adható globális válasz és Tajvan régóta húzódó, eddig kilenc alkalommal elutasított megfigyelői státusának ügye.

A dél-koreai Dzsong Vuk Ri 23 éve dolgozott az ENSZ-nél és 2003 óta vezette a WHO-t. Helyét ügyvivőként várhatóan a svéd Anders Nordström eddigi helyettes vezérigazgató veszi át.