A csehek is értenek a durva kampányhoz

InfoRádió / MTI
2006. május 22. 03:00
Határozottan kizárta a júniusi képviselőházi választás utáni nagykoalíció megkötésének lehetőségét a két vezető cseh párt elnöke.

Jirí Paroubek szociáldemokrata és Miroslav Topolánek polgári demokrata politikus vasárnapi televíziós vitája az első volt a négy nagy nyilvános összecsapás közül, amely a június 2-ra és 3-ra kiírt választásokig még megvalósul.

Miroslav Topolánekkel elképzelhetetlen a kormánykoalíció - reagált a kérdésre Paroubek miniszterelnök, aki a Cseh Szociáldemokrata Párt kormányfőjelöltje.

Topolánek pedig úgy fogalmazott, "nem is tudom elképzelni, hogy jöhetne létre ez a koalíció. A szociáldemokraták egyébként is előnyben részesítik a kisebbségi kormányt kommunista támogatással".

Václav Klaus államfő - aki ebben a funkciójában is a polgári demokraták tiszteletbeli elnöke - egy szombaton megjelent lapinterjúban azt állította, hogy nyitva kell hagyni minden kormányalakítási alternatívát.

Az egyórás vita tele volt személyeskedésekkel. Topolánek a műsor után nem volt hajlandó kezet fogni Paroubekkel.

Miroslav Macek, a polgári demokraták volt alelnöke szombaton egy rendezvényen megütötte a szociáldemokrata egészségügyi minisztert. David Rath állítólag korábban sértően nyilatkozott róla.

Topolánek vasárnap kijelentette, hogy Maceket emiatt kizárják a pártból.