Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felavatták a világ legnagyobb vízi erőművét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elkészült a világ legnagyobb vízi erőműve Kínában: a Jangce folyón épült Három Szoros nevű duzzasztóművet ma, a tervezettnél kilenc hónappal korábban adták át.

A projekt gigantikus méreteihez képest viszonylag szerény ceremónia keretében avatták fel a létesítményt.

A China Daily című napilap vezércikkben szólította fel a lakosságot arra, hogy emlékezzenek az építkezés során meghalt több mint száz munkásra, valamint a víztározó megfelelő kialakításának érdekében lakóhelyük elhagyására kényszerült 1,3 millió emberre.

Páratlan méretek

Bár a 2309 méter hosszú és 185 méter magas duzzasztómű valóban elkészült, az erőműben még nincs a helyén az összes generátor. A terv szerint 2009-ben szerelik be az utolsó generátort és onnantól kezdve éri el az erőmű a teljes kapacitását. A huszonhat darab áramtermelő generátor összteljesítménye 18 200 megawatt lesz.

A hatalmas víztározóba és a hozzátartozó zsilipkamrákba 27 millió köbméter víz fér el. Az építési projekt során 281 ezer tonna fémet használtak fel. 1993-ban a várható költségeket 10,8 milliárd dollárra becsülték, ez az összeg azonban mostanra 25 milliárd dollárra gyarapodott, független becslések szerint azonban elérheti a 100 milliárd dollárt is.

A zöldeknek nem tetszik

Az óriásberuházás sok bírálatot kapott környezetvédelmi szempontok, valamint a helyi lakosságot érintő hatásai miatt. A környezetvédők szerint a duzzasztómű fölött leülepedik a szennyeződés.

A zöldek állítják: egyelőre nem bizonyított, hogy az erőmű megoldja az árvízkérdést. A kínai kormány viszont úgy véli, hogy a vízi erőmű segít megelőzni az árvizeket a Jangcén, javítja a hajózást, enyhít az energiaellátási problémákon.