Romániában tovább vizsgálódnak

Infostart
2006. május 18. 13:25
Romániában a hatóságok folytatják a Brassó és Szeben megyében az utóbbi napokban felfedezett madárinfluenza esetek felszámolását. Szerdán leváltották az országos állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság vezetőjét és helyettesét, miután a fertőzés egyik gócpontjában lévő baromfitelepen nem tartották be a szigorú biztonsági előírásokat.

Adrian Tibut, a román mezőgazdasági minisztérium szóvivője az InfoRádióban azt mondta: valakinek vállalnia kell a politikai felelősséget, ha ilyesmi történik. Hozzátette: most az a legfontosabb, hogy felfedezzék és felszámolják az összes esetet. Jelenleg tízet követnek nyomon, köztük azt a kettőt,, amelyekben kimutatták az H5-ös vírustörzset.

A mintákat az angliai Weybridge-be küldték, hogy kiderítsék, a H5N1-es vírusról van-e szó. Emellett megpróbálnak másik 29 helyet elszigetelni, mert ezekben is gyanítják a vírus jelenlétét. A legtöbb figyelmet Feketehalomra fordítják, ahonnan a fertőzés kiindult. Itt élő madarakat adtak el a helyi lakosságnak.

A szóvivő elmondta azt is: meglepte a hatóságokat, hogy egy nagyüzemben bukkant fel a kór. Ezekben ugyanis elméletileg szigorúbb előírásokat kell alkalmazni. Ezért az összes baromfifeldolgozóban azonnali vizsgálatot rendeletek el.

Románia most csak abból a 11 nyugati megyéből exportálhat baromfit, ahol még nem jelent meg a madárinfluenza. A betegség ismételt megjelenése óta a lakosság is óvatosabb, kevesebb baromfit fogyaszt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást