Horvát ingatlanbotrány: a magyar politikai elit is érintett?

Infostart
2006. május 17. 11:42
Magyar államtitkárok, minisztériumi dolgozók, polgármesterek ingatlanjait érintheti a horvátországi Vir-szigeti ingatlanbontás. A héten 48 olyan épületet bontanak le, amelyet szabálytalanul emeltek - túl közel a tengerparthoz. Zágrábi lapok szerint a magyar politikai elit 10 millió eurót, azaz mintegy 2.5 milliárd forintot fektetett be a szigeten. ahol az Inforádió értesülései szerint szerdán megkezdték a házak bontását.

Orbán Viktor volt kormányfő is közbenjár a horvát miniszterelnöknél, hogy ne bontsák le a szabálytalanul fölépített Vir-szigeti ingatlanok - állítja a zágrábi Vecernji List című lap. Az újság szerint a Fidesz elnöke kedden találkozott volna az ingatlanok tulajdonosaival.

A Vir-szigetén található magyar tulajdonú épületek számát az újság mintegy félezerre teszi. A Vecernji List azt állítja, hogy magas rangú politikusok építkeztek a szigeten.

Több milliárdos építkezés

Az újság szerint Magyarország volt amerikai nagykövetének, uniós diplomatáknak, államtitkároknak, minisztériumi tanácsadóknak, polgármestereknek van ingatlana Viren.

A lap megjegyzi: a magyar politikai elit mintegy 10 millió euró értékben, azaz 2.5 milliárd forintért építkezett.

Beperelik a horvát államot?

A Vecernji Listnek nyilatkozó, a befektetőket képviselő ügyvéd azt mondta: nem érti, miért akarják lerombolni a házakat, amikor azok a korábban épültek föl, minthogy a tiltó törvényt meghozták volna.

A jogszabály értelmében tilos a parttól hetven méternél közelebb építkezni. A Jutarnji List arról ír, hogy amennyiben mégis lerombolják a magyar ingatlanokat, akkor a tulajdonosok a horvát államot fogják perelni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást