Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csak ideiglenes a német gazdasági fellendülés?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világ egyik legnagyobb hitelminősítő intézetének Londonban kiadott felmérése szerint Németország gazdasági fellendülése továbbra is gyenge marad. Ennek oka, hogy a munkanélküliség és a társadalombiztosítási kiadások fékezik a kormány konjunkturális erőfeszítéseinek sikerét.

A Standard and Poor's szerint Németország az idén valóban 1,8 százalékos gazdasági növekedéssel számolhat, de ez szinte kizárólag a jövőre esedékes 3 százalékpontos áfa-emelés miatt előrehozott fogyasztói beszerzéseknek köszönhető - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

A londoni hitelminősítő intézet úgy véli, hogy jövőre a konjunktúra üteme már 1,2 százalékra esik vissza, és jó, ha 2008-ra ismét eléri az 1,5 százalékot.

A felmérés elkészítői rámutatnak arra, hogy a munkanélküliség változatlanul óriási terhet jelent az államháztartásra, de a társadalombiztosítási kiadások is akadályozzák a kiegyensúlyozott költségvetés megvalósítását.

Politikai okként a Standard and Poor's a szerkezeti reformok halogatását, illetve a koalíciós partnerek közötti alapvető nézetkülönbséget említi, és azt sem tartja kizártnak, hogy a jelenlegi szerény fellendülést erősen visszavetheti az átfogó reformok bevezetésének elmaradása.

A hitelminősítő jelentése kitér a közadósság folyamatos növekedésére is, ami jelenleg megközelíti a nemzeti össztermék 68 százalékát, és valószínűleg csak jövőre fog tetőzni.

A Standard and Poor's-tól a legjobb, "AAA" hitelképességi besorolást kapott országok körében ez az arány alig 47 százalék, következésképpen még Németország leminősítését sem lehet kizárni.

Igaz, nem ez lenne az első ilyen eset az euró-övezetben, ugyanis két esztendeje a londoni hitelminősítő intézet Olaszországot egy fokozattal gyengébb kategóriába sorolta a magas költségvetési hiány miatt.