Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az EU októberben kinyithatja a kapukat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bulgáriának és Romániának jó esélye van arra, hogy 2007. január 1-jén csatlakozon az Európai Unióhoz, a végleges döntést azonban csak októberben hozza meg a közösség.

Az Európai Bizottság egyelőre nem hozott végleges döntést Bulgária és Románia jövő évben esedékes uniós tagfelvétele ügyében, a döntést októberre halasztotta.

A bizottság élénk érdeklődéssel kísért, a két ország által eddig elért eredményeket összegző jelentésében hangsúlyozza, hogy Románia és Bulgária belépését a 25-tagú unióba elhalaszthatják 2008-ig, amennyiben nem érnek el megfelelő haladást a bűnözés visszaszorításában és a közigazgatás átalakításában.

A bizottság újabb jelentést készít a két országról október eleje előtt, és ennek az értékelésnek alapján dönt majd arról, hogy fenntartható-e a 2007 január 1-jei tagfelvételi dátum - olvasható a brüsszeli jelentésben.

A két ország által tavaly aláírt uniós csatlakozási szerződés lehetőséget ad az uniónak arra, hogy adott esetben, ha az országok nem kellően felkészültek, csatlakozásukat egy évvel kitolja.

A magyarok elégedetlenek

Az Európai Parlament magyar képviselői szerint nem foglalkozik kellő mértékben a kisebbségi problémákkal az Európai Bizottság Romániáról kiadott országértékelése.

A szocialista Tabajdi Csaba és a fideszes Gál Kinga is úgy vélte: a jelentés szinte teljesen elfeledkezik a kisebbségek kérdéséről.

A szabad demokrata Mohácsi Viktória arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is sok jelentés érkezik a két országból a bűnügyi szervezetek romákat sújtó túllépéseiről.

Az Európai Parlament plenáris vitáját lezáró felszólalásában Olli Rehn bővítési biztos nem reagált az említett felvetésekre.