eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma

Az EU októberben kinyithatja a kapukat

Bulgáriának és Romániának jó esélye van arra, hogy 2007. január 1-jén csatlakozon az Európai Unióhoz, a végleges döntést azonban csak októberben hozza meg a közösség.

Az Európai Bizottság egyelőre nem hozott végleges döntést Bulgária és Románia jövő évben esedékes uniós tagfelvétele ügyében, a döntést októberre halasztotta.

A bizottság élénk érdeklődéssel kísért, a két ország által eddig elért eredményeket összegző jelentésében hangsúlyozza, hogy Románia és Bulgária belépését a 25-tagú unióba elhalaszthatják 2008-ig, amennyiben nem érnek el megfelelő haladást a bűnözés visszaszorításában és a közigazgatás átalakításában.

A bizottság újabb jelentést készít a két országról október eleje előtt, és ennek az értékelésnek alapján dönt majd arról, hogy fenntartható-e a 2007 január 1-jei tagfelvételi dátum - olvasható a brüsszeli jelentésben.

A két ország által tavaly aláírt uniós csatlakozási szerződés lehetőséget ad az uniónak arra, hogy adott esetben, ha az országok nem kellően felkészültek, csatlakozásukat egy évvel kitolja.

A magyarok elégedetlenek

Az Európai Parlament magyar képviselői szerint nem foglalkozik kellő mértékben a kisebbségi problémákkal az Európai Bizottság Romániáról kiadott országértékelése.

A szocialista Tabajdi Csaba és a fideszes Gál Kinga is úgy vélte: a jelentés szinte teljesen elfeledkezik a kisebbségek kérdéséről.

A szabad demokrata Mohácsi Viktória arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is sok jelentés érkezik a két országból a bűnügyi szervezetek romákat sújtó túllépéseiről.

Az Európai Parlament plenáris vitáját lezáró felszólalásában Olli Rehn bővítési biztos nem reagált az említett felvetésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×