Új ország születik?

Infostart
2006. május 15. 11:12
Egy hét múlva kiderül, hogy marad-e a szerb-montenegrói államközösség, vagy Európa egy újabb állammal, a független Montenegróval gyarapodik. A népszavazást komoly kampány előzi meg mindkét oldalon.

A szerb közvélemény tulajdonképpen csak most, egy héttel a montenegrói függetlenségi népszavazás előtt döbbent rá, hogy lényegében a 485 ezernyi montenegrói szavazópolgár dönt a 7 milliós Szerbia sorsáról is - jelentette az InfoRádió újvidéki tudósítója.

A hétvégén Belgrádban tartott tömegrendezvényen Kostunica szerb kormányfő az államközösség megmaradása érdekében szólalt fel. Azt mondta, hogy ha együtt maradnak, akkor mindenki jól jár: Szerbiának lesz tengere, Montenegrónak pedig Dunája.

Ingyenjeggyel buzdítanak

A Szerbiában élő mintegy 250 ezer montenegrói állampolgár a szerb vasutaktól ingyenjegyet kap, hogy hazamehessenek szavazni, a szerbek reményei szerint a közös állam megmaradására.

A függetlenség hívei azonban biztosak a győzelemben: Djukanovic montenegrói kormányfő szerint az EU már nem is kezeli komolyan az államközösséget, és reményei szerint Montenegró már szeptemberben az ENSZ tagja lehet.

Megkezdődött a hajrá

A szerb vezetők mindeközben azzal vádolják a montenegrói politikusokat, hogy Koszovó kérdésében azért álltak az albánok pártjára, hogy ezzel megszerezzék a montenegrói albán kisebbség szavazatait.

A népszavazási hajrá tehát megkezdődött, és egy hét múlva kiderül: gyarapodik-e újabb országgal Európa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást