Hazudott, nagy bajba kerülhet a képviselő

Infostart
2006. május 15. 08:26
Véget érhet az egyik legnépszerűbb holland képviselő politikai karrierje, miután a vádak szerint nem mondott igazat a múltját firtató kérdésekre. A több nemzetközi díjjal kitüntetett, szomáliai származású Ayabb Hirsi Ali állítólag hamis történetet adott elő, amikor bevándorolt a németalföldi országba.

Kényszerházasság és zaklatás veszélye - ezekkel indokolta 1992-ben a szomáliai Ayabb Hirsi Ali hollandiai bevándorlási kérelmét. A jelenleg az egyik legnépszerűbb holland politikusnak számító parlamenti képviselő - aki több nemzetközi díjat is kapott bátorságáért és megnyilatkozásaiért - most komoly bajba kerülhet, miután az egyik televíziós társaság kiderítette: annak idején valószínűleg nem mondott igazat.

A holland tévések ugyanis felkutatták a politikusnő Szomáliában élő családját, akik elmondták: egy szó sem igaz abból, amit Ayabb Hirsi Ali állít. A rokonok szerint szó sem volt előre eltervezett kényszerházasságról, ráadásul a politikusnő családja biztonságos, felső-középosztálybeli körülmények között élt Kenyában.

Rita Verdonk holland bevándorlási miniszter - aki ráadásul Ayabb Hirsi Ali párttársa - bejelentette, hogy az ügyben teljes körű kivizsgálást indítanak, mivel "a törvények mindenkire vonatkoznak".

A képviselőnő továbbra is kitart azon állítása mellett, mely szerint esküvője kényszerházasság volt, azt ugyanakkor elismerte, hogy bevándorlási kérelmében hazudott, de szerinte ezzel mindenki tisztában volt, amikor képviselőnek jelölték.