Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Poloska a kormány üléstermében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár két évig terjedő börtönbüntetést is kaphat az a szlovákiai újságiró, aki lehallgatókészüléket helyezett a pozsonyi kormányépület üléstermében. Az újságiró állítólag a biztonsági intézkedéseket akarta tesztelni.

Mint kiderült, a legutóbbi kormányülés előtt végzett rutinellenőrzés során a miniszeterelnök asztala alatt fedeztek fel egy lehallgatókészülékként is működhethető mobiltelefont.

A biztonsági emberek gyorsan megállapitották, hogy a mobil egy hetilap újságírójának a tuljadona - mondta el az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A lap munkatársa bevallotta: a kormányépületben nemrég szervezett nyitott napon ragasztotta a készüléket az asztal alá, azzal a szándékkal, hogy próbára tegye a kormányőrök éberségét.

Csakhogy a mobil fel volt töltve és be volt kapcsolva, tehát mükődésbe lehetett hozni, és poloskaként is lehetett használni. Ján Packa, a közjogi méltóságokért felelős hivatal vezetője kétli, hogy az újságíró a biztonsági intézkedéseket akarta tesztelni, szerinte ahhoz elég lett volna egy üzemképtelen játéktelefont használni.

Fennáll a gyanú, hogy le akarta hallgatni a zárt ajtók mögött zajló tanácskozást, ezért büntetőeljárást indítottak ellene. A lap kiadója egyelőre elzárkózik az eset kommentálásától.

Lapvélemények szerint nem kizárt, hogy a riporter valóban a testőröket akarta tesztelni, erre már a múltban is volt példa: tavaly egy újságíró hasonló szándékkal kést csempészett a parlamentbe, a pozsonyi repülőtér felszállópályájára pedig nemrég titokban egy tv-stáb hatolt be, hogy rámutasson a biztonsági hiányosságokra.