Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kancellár a bürokrácia ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német kancellár kijelentette, hogy az uniós alkotmány megmentését tekinti elsődleges feladatának, miután jövő januárban átveszi az Európai Unió soros elnökségét. Angela Merkel utalt arra is, hogy lépéseket tesz a bürokrácia nagyszabású leépítésére is.

Angela Merkel elkötelezett híve az európai alkotmánynak. Ez derült ki a törvényhozásban mondott beszédéből is, amelyben a képviselők többségének helyeslése mellett ismertette az EU soros elnökeként követendő célkitűzéseit - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Tervének megvalósításához komoly előkészületre van szükség - legalábbis erre utal az a tény, hogy Merkel bő félévvel az uniós elnökség átvétele előtt részletezte elképzeléseit.

Szükség van az alkotmányra

Noha óva intett az elhamarkodott lépésektől, hangoztatta, hogy az EU működőképességének biztosításához nélkülözhetetlen az uniós alkotmány elfogadása, amelyre azonban csak akkor van remény, ha a 25 tagállam valamennyi polgára átérzi ennek fontosságát.

A kancellár rámutatott arra,hogy az alkotmánynak el kell különítenie egymástól a különböző európai intézmények feladatkörét egyben pedig gondoskodnia kell a külügyminiszterek közös döntéshozatali szervezetéről is.

Visszaszorítaná a bürokráciát

Mint Angela Merkel fogalmazott, Európa nemzetközi tekintélyének és befolyásának növekedése, továbbá gazdasági versenyképességének erősödése érdekében az alkotmány alapján kell folytatnia a politikai és gazdasági egyesülést.

Parlamenti beszédében elmondta, hogy nagy figyelmet akar szentelni a bürokrácia kordába szorításának is, mert az így megtakarított összegeket az Európai Unió a gazdaság fellendítésére tudná felhasználni.

A kancellár Bulgária és Románia teljes jogú felvételét is szóba hozta, de konkrét időpontot nem említett, csupán annyit mondott, hogy a belépési feltételeket maradéktalanul teljesíteni kell.