Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nemkívánatos államfők a focivébén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közelgő labdarúgó-világbajnoksággal kapcsán Németországban komoly gondot okozott a szélsőséges nyilatkozatai miatt Európában támadott iráni államfő, Mahmúd Ahmadinezsád részvétele egyes mérkőzéseken. Berlinben a külügyminiszter eloszlatott minden aggályt, amikor közölte, hogy az iráni elnök nem akarja személyes jelenlétével lelkesíteni az iráni válogatottat.

A németországi zsidó szervezetek kérték a berlini kormányt, hogy ne adjon beutazási engedélyt az iráni elnöknek a labdarúgó világbajnokságra, mert ismételten tagadta Izrael létjogosultságát és hazugságnak nevezte a holocaustot.

A kérelmet azzal támasztották alá, hogy a diktatórikus kormányzásáról hírhedt fehérorosz és zimbabwei elnök, Alekszandr Lukasenko és Robert Mugabe sem vehet részt a németországi mérkőzéseken.

Inkább otthon nézi

Wolfgang Schäuble belügyminiszter ugyan nem látott akadályt abban, hogy Mahmúd Ahmadinezsád személyesen lelkesítse az iráni válogatottat a világbajnokságon, de berlini politikai körök a színfalak mögött diplomáciai fáradozásba kezdtek a beutazás meghiúsítására - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

Ezek után általános megkönnyebbülést váltott ki Frank Walter Steinmeier külügyminiszter nyilatkozata, amelyben - eloszlatva az aggodalmakat - közölte, hogy az iráni államfő nem szándékozik Németországba utazni a futball vébé idején.

A Biztonsági Tanács öt állandó tagja mellett Németország is aktívan részt vesz azokban a nemzetközi erőfeszítésekben, amelyekkel rá akarják bírni a teheráni kormányt, hogy kötelezze el magát az atomenergia kizárólagos békés célú felhasználása mellett és ennek bizonyítására tegye lehetővé nukleáris központjainak feltétel nélküli ellenőrzését az ENSZ-szel szorosan együttműködő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség számára.