eur:
392.8
usd:
367.97
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nem külföldről szervezték a londoni merényleteket

Nem az Al-Kaida szervezte az 52 ember halálát okozó tavalyi londoni robbantásokat - állapította meg a brit parlament vizsgálóbizottsága. A jelentés szerint a merényleteket végrehajtó fiatalok az Al-Kaida ihletésére cselekedtek, de a biztonsági szolgálatok - kellő anyagi háttér hiányában - nem tudták előre jelezni a támadásokat.

A július 7-ei londoni metró- és buszrobbantások ügyében két testület, az MI5, vagyis a brit elhárítás és a brit parlament is vizsgálatot folytatott.

Az elsőként publikált parlamenti vizsgálat megállapította, hogy nem külföldről szervezték az öngyilkos akciókat, és ezt - a kiszivárgott hírek szerint - a brit elhárítás jelentése is megerősíti.

A parlament 40 oldalas jelentése szerint az Egyesült Államokkal szövetségben fellépő brit külpolitika radikalizálta a Mohammed Sidique Khan szociális munkás és tanár által vezetett robbantókat.

A jelentés elmarasztalja, de meg is védi a titkoszsolgálatokat

A parlamenti bizottság burkoltan bírálta a titkosszolgálatokat, amiért "nem látták át eléggé, hogy jelentős lehet az otthonról származó fenyegetés, és hogy milyen mértékben radikalizálódhatnak brit állampolgárok."

Ugyanakkor védelmébe is vette a szolgálatokat, mert azok a szűkös költségvetés miatt csak az ismert fenyegetésre tudtak koncentrálni.

Az MI5 tudta például, hogy Mohammed Sidique Khan és egyik társa Pakisztánban járt és találkozhatott Al-Kaida tagokkal, de egy idő után nem foglalkozott velük, mert nem illett rájuk az öngyilkos merénylő profilja.

A tanulság annyi, hogy "továbbra is oda kell figyelni"

A jelentésnek az európai országok számára csak annyi lehet a tanulsága, hogy továbbra is oda kell figyelni, vagy, ha lehet, még jobban oda kell figyelni a szélsőséges csoportokra, elemekre - mondta az InfoRádiónak Georg Spötle, a terrorizmus szakértője.

"A gond az a terrorizmussal, hogy nem tudjuk, mikor akarnak lecsapni, és több százezer embert lehallgatni, megfigyelni teljességgel lehetetlen. A titkosszolgálatoknak, például az MI5-nak sem elég embere, sem megfelelő technikája, sem elég pénzügyi fedezete nincs erre" - hangsúlyozta a szakértő.

A túlélők nyilvános vizsgálatot akarnak

A londoni merényletek túlélői, az áldozatok hozzátartozói és brit muzulmán vezetők is most erőteljes kampányba kezdtek azért, hogy nyilvános vizsgálatot tartsanak, ahogy az az Egyesült Államokban is történt szeptember 11. után. Egy ilyen vizsgálat jóval mélyrehatóbb és tovább tart, mint az egyes szervek jelentéseinek összeállítása.

A brit kormány ugyanakkor vonakodik, és azzal érvel, hogy a hosszadalmas folyamat elvonná a biztonsági szolgálatok figyelmét a továbbra is fennálló terrorfenyegetésről.

Az áldozatok családtagjai szerint viszont valójában attól tart a kabinet, hogy kiderül, a hírszerző szolgálatok nem kaptak elég anyagi támogatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×