Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az adóreform újabb terheket ró a lakosságra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német kormánykoalíció megállapodott a jövőre életbe lépő nagyszabású adóreformban, amely újabb terheket ró a polgárokra. A pénzügyminiszter szerint az intézkedés bevezetését az ország súlyos gazdasági helyzete teszi szükségessé.

A kereszténydemokrata és a szociáldemokrata miniszterek hosszas alkudozás után egyeztek meg az átfogó adóreformban.

A kompromisszumként született megállapodás értelmében jövő év január elsejétől 16-ról 19 százalékra emelik az áfát; annak ellenére, hogy a vártnál jóval magasabb idei adóbevétel miatt vezető politikusok is szóba hozták az áfa-emelés elhalasztását.

A kereskedelem is komoly fenntartással él az intézkedéssel szemben, mert a fogyasztás visszaesésétől tartanak.

Emelik majd a biztosítások után fizetendő adót is, és életbe léptetik a főleg szociáldemokrata részről szorgalmazott "gazdag-adót" is, amelyet - 3 százalékos járulék formában - az évi 250 ezer eurónál magasabb fizetésből élőkre akarnak kivetni.

Ezt a kereszténydemokraták hosszasan ellenezték, de végül jelképértékű intézkedésként elfogadták, mert hangsúlyozni akarták, hogy a jómódú polgároktól nagyobb áldozatot várnak el, mint a kis fizetésből élőktől.

Jelentős pluszbevételt várnak

Csökkentik jövőre a kamat utáni adómentesség alsó határát; valamint szigorítják az ingázókra vonatkozó kedvezményeket. Január elsejét követően csak azok írhatják le adójukból utazási költségeiket, akik lakóhelyüktől 20 kilométernél messzebbre eső munkahelyen dolgoznak.

A kormány az adóreformtól közel 5,5 milliárd euró többletbevételt remél.