Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A reform embereken végzett kísérlet\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Diplomáciai csetepatékat okoz Csehország és Szlovákia kapcsolatában a mindkét országban zajló választási kampány. A cseh miniszterelnök a szlovák baloldal mellett kampányolva például embereken végzett kísérletnek nevezte a szlovákiai reformokat.

A szlovák külügyminiszter hivatalos látogatásra érkezett a cseh fővárosba és a protokoll szerint találkoznia kellett volna az ország miniszterelnökével. Ám Eduard Kukan az utolsó pillanatban munkalátogatásnak minősítette át útját, így nem találkozott Jiri Paroubek-kel.

Mindez összefügg a két országban folyó választási kampánnyal. Csehországban és Szlovákiában is júniusban tartják a parlamenti választásokat, a kampány során pedig mindkét oldalról több olyan kijelentés is elhangzott, melyek nem tesznek jót a két ország kapcsolatának.

Emberkísérlet?

A jobboldali szlovák kormány nemtetszéssel fogadta a miniszterelnökség mellett a cseh szociáldemokrata pártelnöki tisztséget is betöltő Jiri Paroubeknek a baloldali szlovák párt, a Smer konferenciáján tett kijelentéseit.

A cseh kormányfő bírálta a szlovák gazdasági reformokat, melyeket az embereken, a társadalmon és a gazdaságon végzett kísérleteknek nevezett.

Jiri Paroubek nem győzte hangsúlyozni, hogy Csehországban sokkal magasabbak a keresetek és az életszínvonal, mint Szlovákiában.

Ezek a kijelentések a kormányfői poszt legnagyobb várományosának tartott Robert Fico malmára hajtják a vizet, hisz kampánya során kíméletlenül bírálja a Dzurinda-kormány gazdaságpolitikáját és győzelme esetén jelentős változásokat, többi között a privatizáció felülbírálását ígéri.

Pozsonynak nem tetszik

Bár Pozsony hivatalosan nem reagált a cseh kormányfő szavaira, a kormány több tagja is nemtetszésének adott hangot.

Ivan Miklós pénzügyminiszter a közszolgálati rádió vitaműsorában Jiri Paroubek kijelentéseit a szomszédos ország befeketítésének és inkorrektnek minősítette.

Mindezek ellenére a két ország külügyminiszterre hangsúlyozta: a jószomszédi viszonyt nem árnyékolhatják be a választások előtti szócsaták.