eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"A reform embereken végzett kísérlet"

Diplomáciai csetepatékat okoz Csehország és Szlovákia kapcsolatában a mindkét országban zajló választási kampány. A cseh miniszterelnök a szlovák baloldal mellett kampányolva például embereken végzett kísérletnek nevezte a szlovákiai reformokat.

A szlovák külügyminiszter hivatalos látogatásra érkezett a cseh fővárosba és a protokoll szerint találkoznia kellett volna az ország miniszterelnökével. Ám Eduard Kukan az utolsó pillanatban munkalátogatásnak minősítette át útját, így nem találkozott Jiri Paroubek-kel.

Mindez összefügg a két országban folyó választási kampánnyal. Csehországban és Szlovákiában is júniusban tartják a parlamenti választásokat, a kampány során pedig mindkét oldalról több olyan kijelentés is elhangzott, melyek nem tesznek jót a két ország kapcsolatának.

Emberkísérlet?

A jobboldali szlovák kormány nemtetszéssel fogadta a miniszterelnökség mellett a cseh szociáldemokrata pártelnöki tisztséget is betöltő Jiri Paroubeknek a baloldali szlovák párt, a Smer konferenciáján tett kijelentéseit.

A cseh kormányfő bírálta a szlovák gazdasági reformokat, melyeket az embereken, a társadalmon és a gazdaságon végzett kísérleteknek nevezett.

Jiri Paroubek nem győzte hangsúlyozni, hogy Csehországban sokkal magasabbak a keresetek és az életszínvonal, mint Szlovákiában.

Ezek a kijelentések a kormányfői poszt legnagyobb várományosának tartott Robert Fico malmára hajtják a vizet, hisz kampánya során kíméletlenül bírálja a Dzurinda-kormány gazdaságpolitikáját és győzelme esetén jelentős változásokat, többi között a privatizáció felülbírálását ígéri.

Pozsonynak nem tetszik

Bár Pozsony hivatalosan nem reagált a cseh kormányfő szavaira, a kormány több tagja is nemtetszésének adott hangot.

Ivan Miklós pénzügyminiszter a közszolgálati rádió vitaműsorában Jiri Paroubek kijelentéseit a szomszédos ország befeketítésének és inkorrektnek minősítette.

Mindezek ellenére a két ország külügyminiszterre hangsúlyozta: a jószomszédi viszonyt nem árnyékolhatják be a választások előtti szócsaták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×