eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megkezdődött az al-Kaida-tagok pere

Düsseldorfban rendkívüli biztonsági intézkedések mellett eljárás indult három férfi ellen. Azzal vádolják őket, hogy együttműködtek az al-Kaida terrorszervezettel. Az ítélethirdetés legkorábban ősszel lehet.

A fővádlott egy 30 éves szíriai, akiről azt feltételezik, hogy még a 2001 őszi amerikai merényletek előtt terrorista kiképzést kapott az al-Kaida egyik táborában, majd a tálib rendszer bukása után aktívan is harcolt az amerikaiak ellen, és egy ideig Oszama bin Laden közvetlen munkatársa is volt.

A férfi menekültként érkezett Németországba. A rendőrség tavaly januárban Mainzban tartóztatta le, miután kiderült róla, hogy az al-Kaida számára tagokat toborzott Németországban - mondta el az InfoRádió németországi tudósítója.

A kedden kezdődött düsseldorfi perben vele együtt ül a vádlottak padján egy arab testvérpár, őket állítólag erőszakos cselekmények elkövetésére szervezte be a férfi. Egyikük kész volt arra, hogy öngyilkos merénylet hajtson végre Irakban, amit azonban őrizetbe vétele megakadályozott.

A három vádlottat azzal is gyanúsítják, hogy biztosítási csalások elkövetése útján nagyobb összegeket próbáltak szerezni az al-Kaida működésére. Az ügyészség szerint legalább tíz esetben bizonyítható, hogy törvénytelenül szereztek pénzt.

A pert az a bíró vezeti, aki korábban már több ítélet mondott ki terrorizmussal vádolt személyekre, köztük a gyűlöletbeszédeiről elhíresült török prédikátorra, Metin Kaplánra, akit büntetésének letöltése után kiadtak Ankarának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×