Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kormányválságot okozhat a szökésben lévő tábornok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is nagy erőkkel keresik a háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő szerb Ratko Mladic tábornokot. Ha nem kerül kézre napokon belül, akkor Szerbiára kormányválság, és rendkívüli választások várnak.

"Ratko Mladic, a háborús bűnökkel vádolt, és immár 8 éve szökésben lévő tábornok az első olyan magas rangú szerb tiszt, aki nem saját életét áldozza fel népéért, hanem a népet saját maga érdekében" - állapította meg a hétvégén a szerb kormány egyik minisztere, miközben Belgrádtól délre, a közép-szerbiai hegyekben különleges rendőrségi alakulatok helikopterrel kutattak a tábornok után.

A rendőrség Belgrád villanegyedében, fiának lakásán is nagy erőkkel kereste Ratko Mladic-ot, és átvizsgálták azt a méhészetet is, amelyet a tábornok még 2000-ben vett, de ahol állítólag 2001 óta nem látták.

A szerb sajtó "letartóztatási cirkusznak", a közvéleményt megtévesztő színházi előadásnak tartja ezeket az elfogatási kísérleteket, megállapítva, hogy a szerb tábornokot rendszerint ott keresik, ahol nincs.

Az viszont egyre világosabbá válik, hogy a tábornok miatt komoly válságra kerülhet sor. Ha nem fogják el, Kostunica pártjának koalíciós partnerei kilépnek a kormányból, és rendkívüli választásokat kezdeményeznek. Ha viszont elfogják és kiadják Mladic tábornokot, akkor a szocialisták vonják meg külső támogatásukat a kormánytól.

A szerb sajtó értesülései szerint a tábornokot már csak két testőr védi, akiknek állítólag meghagyta: ha letartóztatása elkerülhetetlenné válik, akkor öljék meg.