Jóval magasabb lesz a vártnál az adóbevétel

Infostart
2006. május 8. 12:19
A berlini kormány idén jóval magasabb adóbevételre számíthat, mint korábban tervezte. A pénzügyminisztériumból származó értesülések szerint ugyanis a gazdasági élet lassú fellendülése eredményeképpen a kereskedelem is élénkült, ezért január óta fokozatosan emelkednek az adóbevételek is.

Idén a német adóhivatal legalább 6,5 milliárd euróval nagyobb összegre számíthat, mint korábban remélte, így a pénzügyminiszter is megtarthatja azt az Európai Bizottságnak tett ígéretét, miszerint az idén Németország végre betartja az eurózóna országaira vonatkozó előírásokat.

Németország az elmúlt években sorozatosan megsértette azt a maastrichti szerződésben vállalt kötelezettségét, hogy a költségvetési hiány ne haladja meg a nemzeti össztermék 3 százalékát.

A pénzügyminisztérium közlése szerint az adótöbblet közel egynegyedét a tartományoknak utalják át az esztendő eleje óta életbeléptetett rendkívüli szigorítások enyhítésére.

Az adóbevételek váratlan emelkedése ugyanakkor országos vitát is kiváltott az áfa jövőre tervezett 3 százalékos emelésével kapcsolatban.

Steinbrück pénzügyminiszter azonban hangsúlyozta, hogy az áfa növeléséből származó 21 milliárd euró bevételt már beszámította a jövő évi költségvetés-tervezetbe, ezért szó sem lehet a halasztásról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást