eur:
394.96
usd:
371.49
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Harc az almáért - alulmaradt a Beatles

A Beatles elvesztette azt a pert, amelyet az Apple Computer ellen indított a cég iTunes zeneletöltő szolgáltatása miatt. A legendás zenekar még életben lévő tagjai, illetve az elhunyt tagok családjai azzal vádolták a számítástechnikai óriást, hogy megsértette az alma védjegy használatáról szóló megegyezést.

A Beatles és az Apple Computer már többször is megküzdött a bíróságon az Apple névért és az almáért, amely a brit zenekar saját zenei kiadójának, az Apple Corps-nak a logójában zöld, a számítástechnikai cég emblémáján pedig stilizált, és egy "harapásnyi" hiányzik is belőle.

A Beatles és az Apple Computer 1981-ben hosszas tárgyalások után megegyezett az Apple védjegy és az alma logó megosztott használatáról: az Apple Corps-é maradt a szórakoztató ipar, az Apple Computer pedig szabadon használhatta a nevet és a logót a számítástechnikában.

A 80-as évek közepén azonban az Apple Computer elkezdett olyan gépeket kifejleszteni, amelyeken nem csak lejátszani, de felvenni és vágni is lehetett zenét, így újra harcba szállt a Beatles ellen, egy kevésbé megszorító egyezségre törekedve.

Bár a két évig tartó küzdelem után 1991-ben létrejött alku részleteit soha nem hozták nyilvánosságra, a pletykák szerint a legendás zenekar 30 millió dollárral a zsebében távozhatott a bíróságról.

A mostani pert a zeneletöltésre alkalmas iTunes szolgáltatás váltotta ki, amellyel az Apple Corps tulajdonosai - Sir Paul McCartney, Ringo Starr és John Lennon, illetve George Harrison özvegyei - szerint a számítástechnikai cég megsértette az 1991-es megegyezést.

A bíró azonban úgy döntött: az Apple Computer csak az online üzlettel, és nem a letölthető zenékkel kapcsolatban használta a logót, és így nem sértette meg az Apple név és az alma logó használatáról szóló legutóbbi egyezséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×