Inforádió

Meghallgatom Élő adás

ENSZ-program: szexet élelemért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hiába tárták fel a visszásságokat már több évvel ezelőtt, a libériai fiatal lányokat továbbra is szexuálisan kizsákmányolják, sokszor éppen a segélyszervezetek munkatársai és a békefenntartók - állapította meg a Mentsük meg a gyermekeket nevű nemzetközi szervezet.

A helyi hatóságok és a nemzetközi szervezetek emberei a gyereklányok kiszolgáltatottságát használják ki, például csak akkor osztják ki az élelmiszersegélyeket, ha a lányok hajlandóak velük szexuális kapcsolatot létesíteni.

Néha megdöbbentően fiatal gyerekeket is szexre kényszerítenek: több beszámoló is említ nyolcéves áldozatokat.

A szexuális visszaélések először négy évvel ezelőtt derültek ki, de a Mentsük meg a gyermekeket jelentése szerint azóta még elterjedtebbek lettek, különösen a menekülttáborokban.

A gyermekvédelmi szervezet tanulmánya szerint a vizsgált területen a lányok több mint felét kényszerítették már szexre.

Szexet a jobb jegyért

A lányokat nem csak a Világélelmezési Alap és az ENSZ békefenntartói használják ki, hanem gyakran a helyi hatóságok is: a jobb jegyekért vagy a vizsgákon való átengedésért is gyakran a szexet követelik "fizetségként".

Véget kell vetni ennek a szörnyűségnek, támogatni kell a családokat és a gyermekeket, hogy ne lehessen őket erre kényszeríteni - fogalmazta meg szervezetének céljait Jasmine Whitebread, a Mentsük meg a gyermekeket igazgatója.