Az ENSZ elé kerülhetnek az erdélyi magyar oktatás hiányosságai

Infostart
2006. május 8. 13:06
Az ENSZ illetékeseihez fordul az önálló magyar felsőoktatásért harcoló Bolyai Kezdeményező Bizottság, mivel szerintük az oktatásban diszkrimináció éri a romániai magyarokat. A szervezet egy - az RMDSZ által is aláírt - nyilatkozattal múlt héten az Európai Unió bővítési biztosát is megkereste.

Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke szerint többi között a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar karaival kapcsolatban kialakult helyzet, illetve a marosvásárhelyi gyógyszerészeti és orvosi egyetem magyar tagozatának problémái miatt fordultak az Európai Unióhoz, kifogásolva azt is, hogy a műszaki, művészeti és agrártudományos területeken nincs is magyar nyelvű felsőoktatás.

A nyilatkozat foglalkozik a vegyes tannyelvű intézményekkel, ahol egyelőre csak a propaganda szintjén valósulhatott meg a kétnyelvűség, valamint a magyar nyelvű magányegyetemeink akkreditációjával és az állami támogatás kérdésével.

Hasonló levéllel fordultak az ENSZ illetékeseihez is, "az erdélyi magyar oktatást érő diszkriminációra" hívva fel a nemzetközi szervezet figyelmét.

"Míg a romániai magyar lakosság aránya 6,6 százalék, mindössze 1,6 százalék az, aki anyanyelvén tanulhat a felsőoktatásban" - mutatott rá Hantz Péter, hozzátéve, hogy a diszkrimináció a közoktatásban is jelen van, például a 8. és 12. osztályban kötelező román nyelvvizsga formájában, amelyen anyanyelvi szinten kérik számon a román nyelvet a magyar diákokon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást