Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Chirac mérgezett ajándékot vitt Sarkozynek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem tervezi a kormány átalakítását a francia elnök - mondták szombaton Jacques Chirac környezetében név nélkül nyilatkozó források, miközben a Le Monde című párizsi lap hétvégi számában azt írta, hogy a súlyos belpolitikai botrány lecsillapítására az államfő felajánlotta a belügyminiszternek a kormány vezetését.

Dominique de Villepin miniszterelnök, akiben az említett források szerint az államfőnek "teljes a bizalma", a közvélemény szemében elvesztette hitele nagy részét azóta, hogy rá vetült a gyanú: titkos nyomozást rendelt meg belügyminisztere, Nicolas Sarkozy ellen egy utóbb hamisítványnak bizonyult névsor alapján, amelyen nagy összegű kenőpénzek tisztára mosásával vádolt személyek szerepeltek.


Villepin határozottan elutasítja, hogy ő Sarkozy ellen nyomoztatott volna. Mind a kormányfő, mind belügyminisztere a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnökjelöltségére pályázik, Sarkozy ez idő szerint messze nagyobb eséllyel.


Chirac pénteken fogadta Sarkozyt, de a találkozóról semmiféle érdemi tájékoztatás nem hangzott el. A Le Monde mindenesetre úgy értesült, hogy a köztársasági elnök felajánlotta a belügyminiszternek, vezesse el a kormányt az elnöki mandátum egy év múlva esedékes lejártáig. Sarkozy környezete ezt mérgezett ajándéknak tartja, amely csak arra lenne jó, hogy letérítse a minisztert az Élysée palota felé vezető útról.


A megtépázott tekintélyű Villepin ugyancsak nem akar hallani a távozásról, amellyel - mondják a hozzá közel állók - óhatatlanul a botrány bűnbakjává válna.


Sarkozy szombaton Villepinnel találkozott, de erről az összejövetelről sem hangzott el tájékoztatás.