eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lehet, hogy mégis lesz megegyezés Szudánban

Lehet, hogy mégis elfogadják az Afrikai Unió (AU) által előterjesztett dárfúri béketervet a szudáni lázadó fegyveres csoportok. A kormány már igent mondott a tervezetre.

A dokumentumot először az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM), majd a legnagyobb lázadó erő, a Szudáni Felszabadító Hadsereg/Mozgalom (SLM/A) küldöttsége utasította el. Később a nagyobbik szervezet közölte: kész aláírni a tervezetet.

Hosszú tárgyalások

Az újabb határidő a megállapodás megkötésére csütörtök éjfélkor járt le, de a tárgyalások egészen a hajnali órákig folytatódtak a megegyezés reményében.

A határidőt vasárnap óta kétszer is meghosszabbították. A 85 oldalas tervezet rendelkezett volna a lázadó fegyvereseknek a szudáni hadseregbe való integrálásáról, a háborús áldozatok kártalanításáról, valamint a hatalom megosztásáról.

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára közölte: a polgárháború sújtotta szudáni lakosságot akár erővel is meg kell védeni.

A 2003 február óta tartó dárfúri konfliktusnak nemzetközi becslések szerint eddig közel 300 ezer halálos áldozata van, és 2,4 millióan kényszerültek elmenekülni a belháború sújtotta nyugat-szudáni területről.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×