eur:
394.22
usd:
370.02
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A kínaiak békülnének

A diplomáciai kapcsolatok felvételét szorgalmazza Kína és a Vatikán között a Kínai Hazafias Katolikus Szövetség, miután újabb konfliktust okozott két kínai püspök kinevezése.

A Vatikán tegnap bejelentette, hogy kiátkozta azt a két kínai püspököt, akiket a pápa hozzájárulása nélkül szenteltek fel az ázsiai országban.

Peking csak azokat a katolikus papokat és püspököket ismeri el, akiket a Kínai Hazafias Katolikus Szövetség nevezett ki, a kínai kormánnyal egyeztetve. A szövetség azonban úgy véli: a diplomáciai kapcsolatok felvétele segítene rendezni a fél évszázada húzódó konfliktust.

A Vatikán és Kína között az 1950-es években szakadtak meg a kapcsolatok. Bár a '90-es években tárgyalásokat kezdett az ázsiai ország és a Szentszék, de ezek megszakadtak, miután Peking 2000-ben a pápa jóváhagyása nélkül nevezett ki öt püspököt.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×