Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Koravén szexuális rabszolgák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világban csaknem 218 millióra tehető a gyermekmunkások száma - ez áll a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal idei jelentésében. Az ILO (International Labour Office) arról számol be, hogy az elmúlt négy évben minden kontinensen csökkent a kiskorúak foglalkoztatása, de még mindig 126 millióan kifejezetten veszélyes körülmények között dolgoznak.

A gyermekmunka először csökkent észrevehetően a világban - állítja a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal legújabb jelentése. A tanulmány szerint az elmúlt négy évben 246 millióról 216 millióra, azaz csaknem 11 százalékkal esett vissza a gyermekmunkások száma világszerte.

Ennél jobban, egynegyedével csökkent azon gyermekek száma, akik kifejezetten veszélyes munkát végeznek. A munkára fogott gyermekek több mint kétharmadát a mezőgazdaságban alkalmazzák.

Szexuális rabszolgaság és futószalag

A legtöbb 5 és 14 év közötti gyermeket Ázsiában és a Csendes-óceán térségében foglalkoztatják. Itt 122 millióan keresnek kenyeret tanulás helyett. Tipikus gyermekmunka a szexuális szolgáltatás mellett az, amikor apró falvakból hordják a gyermekeket a gyárak szalagjai mellé. Sok utcagyermek válik veszélyes munkahelyen dolgozó koravénné, vagy kerül a szolgáltatási szektor ranglétrájának aljára.

Az ILO szerint 10 év kell ahhoz, hogy a gyermekmunka intézménye megszűnjön. A kicsik foglalkoztatását nehéz megállítani, hiszen a legtöbben azért dolgoznak, mert születik meghaltak, vagy nagyon szegények. A feketekontinensen 100 gyermekből 26 reggelente iskola helyett dolgozni indul. A gyermekeknek pedig alig felét taníttatják szülei.

Kelet-Európában is rossz a helyzet

A tanulmány külön kiemeli: Kelet-Európa úgynevezett átalakuló gazdaságaiban is dolgoztatnak gyermekeket, bár itt kevesebb adat áll rendelkezésre. A legtöbb gyermeket Oroszországban, Ukrajnában, Törökországban, Albániában és Romániában foglalkoztatnak. Ezekben az országokban szervezett programokkal kell segíteni a kormányokat a gyermekmunka elleni állami küzdelemben.

A tanulmány arról is beszámol, hogy a fejlett világban is 2,5 millió 15 év alatti gyermek dolgozott az ezredfordulón.

A probléma világméretű megszüntetése 760 milliárd dollárba kerülne. Azonban ha a gyermekek munka helyett inkább tanulnának, és ezzel egészségi állapotuk is javulna, az 4000 milliárd dolláros hasznot hozna. A "befektetés" tehát hatszoros hasznot hoznak az emberiségnek.