Kóka: nagy a rugalmatlanság és a bürokrácia

InfoRádió / MTI
2006. május 4. 15:27
A gazdasági és közlekedési miniszter szerint a rugalmatlanság és a bürokrácia miatt nem teljesíthető az Európai Unió lisszaboni stratégiája, ami alapján Európának 2010-ig a legversenyképesebb térsgének kellene válnia.

Kóka János gazdasági miniszter a Budapesten rendezett nemzetközi konferencián azt mondta: a célok eléréséhez Brüsszel nem fogalmazott meg hatékony programokat.

A gazdasági tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság fejlesztéséhez az egyensúly javítására, a nagy elosztó rendszerek átalakítására és a foglalkoztatottság növelésére van szükség.

Baráth: jó az arány

Az uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter az I. Nemzeti Fejlesztési Terv teljesítéséről azt mondta: az ország lekötötte a kohéziós és strukturális források teljes egészét, és több mint 90 százalék esetében már aláírták a szerződést.

Baráth Etele hozzátette: Magyarországon 1 euró támogatáshoz másfél euró működőtőke társul, ami jó aránynak számít.

Az új tagállamokba menjen a pénz

Az Európai Bizottság regionális főigazgatóságának helyettes vezetője a konferencián hangsúlyozta: az új tagállamokban meglévő tudás és tartalék az egész unió számára fontos.

Alejandro Checchi Lang fontosnak nevezte, hogy a következő költségvetésben az új tagállamok kapják a felzárkóztatási források jelentős részét.