Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Előretörhetnek a konzervatívok az önkormányzati választáson

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Önkormányzati választásokat tartanak Angliában, ahol 4.360 helyi képviselő helyéről döntenek a szavazók. Pénteken hajnalra kiderül, sikerül-e a konzervatív pártnak kihasználni a szocialista kormánypárttal szembeni elégedetlenséget.

A konzervatív párt új vezére, a fiatal és energikus David Cameron és a miniszterelnöksége tizedik évébe lépő Tony Blair egyaránt fennmarad reggel hatig, amikorra kiderül: a szakértők előrejelzésének megfelelően előre tör-e az ellenzék.

David Cameron nagy reményeket táplál, ugyanis a Labour nem csak az iraki beavatkozás keltette általános elégedetlenségtől tarthat, hanem a legújabban támadt nehézségeinek hatásától is.

A miniszterelnök-helyettest házasságtörésen kapták, a belügyminiszter elügyetlenkedte a külföldi bűnözők büntetésletöltés utáni kiutasítását az országból, és ezek közül többen újabb súlyos bűntetteket követtek el, emelett fény derült korrupcióra is.

Várható, hogy a Labour elveszti több londoni városrész önkormányzati többségét, de az észak-angol ipari nagyvárosok, mint Manchester, Liverpool és Newcastle választói kitartanak a baloldal mellett.

Ezekben a városokban a liberális párt remélhet előretörést. A liberálisok nagyon erősek a helyi problémák megoldásában, önkormányzati sikerességgel igyekeznek országos szinten jobb eredményeket elérni.

Előtérben a helyi problémák

A kampányban a nagypolitika szinte szóba se kerül, a jelöltek mind a helyi közlekedési, egészségügyi, kereskedelmi ügyekről beszélnek. A községi adó összegéről esik a legtöbb szó.

Kérdés, hányan mennek el szavazni. Mivel munkanap van, este tízig nyitva tartanak a szavazóhelyiségek. Az alacsony arányú részvétel szakértők szerint az ellenzéknek kedvezne.

A közvélemény-kutatók felmérése szerint az angol szavazók Irak, az egészségügy és a tanügy problémái, valamint a legújabb korrupciós és egyéb botrányok miatt elfordultak a kormánypárttól, a Labour népszerűsége kilenc százalékponttal elmarad a konzervatívoké mögött.