Felfüggesztette az Európai Unió a tárgyalásokat Szerbiával

InfoRádió / MTI
2006. május 3. 12:52
Az Európai Bizottság szerdán bejelentette: felfüggesztette a Szerbia és Montenegró kormányával a közeledésről folytatott tárgyalásokat. Belgrád ugyanis még mindig nem vette őrizetbe a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicot, a boszniai szerb hadsereg volt vezérkari főnökét.

Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa azzal indokolta a tárgyalások felfüggesztését, hogy Szerbiának be kell bizonyítania: senki sem áll a törvény felett, és bárkit bíróság elé állít, akit súlyos bűnökkel vádolnak.

A bővítési biztos ezt azt követően mondta, hogy tárgyalt Carla Del Pontéval, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészével.

Az Egyesült Államok belgrádi nagykövete jelezte, hogy országa felfüggeszti a Szerbiának juttatandó támogatások folyósítását - közölte az InfoRádió újvidéki tudósítója.

A szerb kormányfő-helyettes lemondott posztjáról, miután hazatért Brüsszelből, az immár félbeszakadt stabilizációs és társulási tárgyalásokról.

Kostunica szerb elnök azt közölte: Belgrád mindent megtesz a háborús bűnökkel vádolt tábornok kézrekerítéséért. Azt hangsúlyozta: legjobb lenne, ha Mladic feladná magát.

Juhász József Balkán-szakértő szerint nem kell arra számítani, hogy Szerbia-Montenegróban radikálisan erősödne az EU-ellenesség. Mint mondta, a tárgyalások felfüggesztése arra kényszerítheti a szerb vezetést, hogy kiadja a tábornokot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást