A terrorizmus rejtélye

Infostart
2006. május 3. 13:13
Mi a terrorizmus? - erre a kérdésre nincs konkrét válasz az ENSZ főtitkár héten meghirdetett globális terrorizmus ellenes stratégiájában.

Kofi Annan a tagállamok tavalyi felkérése nyomán készítette el most kiadott jelentését. Ebben leírja, hogyan kell fellépni a terrort elősegítő ideológiák, a terroristák pénzelői, és az internetet a terror céljaira felhasználók ellen.

"Tulajdonképpen bizonyos értelemben mégis definiálja az ENSZ-főtitkár jelentésében a terrorizmus fogalmát, ugyanis azt mondja, hogy bármiféle cselekmény, amelyet a közgondolkodás terrorcselekménynek tart, az tilos, és annak a támogatását minden körülmények között meg kell akadályozni" - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozó Valki László.

A nemzetközi jogász hozzátette: az ENSZ persze csak a működőképes államokhoz, az országuk területét ellenőrzésük alatt tartó kormányokhoz tud szólni egy ilyen stratégiával, de a terroristák számára is üzenetértékű az, ha látják a dokumentum nyomán kialakuló nemzetközi terrorizmus-ellenes együttműködést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást