Markó több pénzt keres költőként, mint politikusként

Infostart
2006. május 2. 11:15
Markó Béla 2005-ben sikeresebb volt költőként, mint miniszterelnök-helyettesként és RMDSZ-elnökként. Ez derül ki a román kormány honlapján közölt vagyonnyilatkozatából.

Markó Béla 2005-ben többet keresett költőként, mint miniszterelnök-helyettesként és RMDSZ-elnökként együttvéve.

Vagyonbevallásából szerint kormányfő-helyettesi munkájából tavaly 3,3 millió forintnak megfelelő jövedelme származott. Ennél valamivel több, 3,45 millió forintnak megfelelő összegre rúgott az RMDSZ-elnöki illetménye.

Szerzői jogdíjként viszont úgy könyvelt el 6,87 millió forintnak megfelelő összeget, hogy tavaly nem jelent meg kötete.

Az így kapott összeg megközelíti a harmadrészét annak a keretnek, amelyet a román költségvetés a Communitas Alapítványon keresztül az erdélyi magyar könyvkiadásra juttatott 2005-ben.

A számokra a bukaresti Cotidianul és a kolozsvári Krónika napilap figyelt fel. Utóbbi több erdélyi könyvkiadó vezetőjének egybecsengő véleményeként közölte, hogy kortárs erdélyi magyar irodalmat csak alapítványi támogatással lehet jelenleg kiadni Romániában, a példányszámok ezer alatt, a honoráriumok pedig 250 ezer forint alatt maradnak.

Markó Béla kijelentette: versei kiadási jogát adta el öt évre egy magyarországi és egy romániai kiadónak; ebből származott a bevétele. A kiadókat nem kívánta megnevezni.

A legolvasottabb erdélyi magyar költőként megszólaltatott Kányádi Sándor az ügy kapcsán elmondta, neki eddig nem sikerült hasonlóan kedvező szerződést kötni.