Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A világ legműködésképtelenebb országai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok egyik legfontosabb dél-ázsiai szövetségese, Pakisztán is szerepel az úgynevezett működésképtelen államok listájának első tíz helyezettje között. A listát - különböző mutatók - például menekültek jelenléte és a nem kiegyenlített gazdasági fejlődés adatainak figyelembe vételével állítják össze minden évben. Magyarország a vizsgált 146 ország közül a 116. helyen áll.

A működésképtelen államok listáját a Foreign Policy című amerikai külpolitikai szaklap és a szintén amerikai Békealap nevű szervezet adja ki.

A világ országait 12 kategória alapján vizsgálják, például számba veszik, hogy az adott országban mennyire van jelen a bűnözés, a bosszú hagyománya, menekülnek-e onnan az emberek, vagy hogy a biztonsági szervek önkényeskednek-e.

Ezek alapján a leginkább működésképtelen állam jelenleg Szudán, a darfúri konfliktus és egy korábbi polgárháború színhelye.

Pakisztán rosszabb mint Afganisztán

Pakisztán 10. helyezése ugyanakkor sokkoló, különösen, hogy a szerzők szerint ott rosszabb a helyzet, mint Afganisztánban. A pakisztáni vezetés George Bush amerikai elnök közeli szövetségese az úgynevezett terror elleni háborúban, és az ország minősítése jól jelzi, hogy Pakisztánnak csak a kormánya Amerika-barát.

Irak a negyedik helyen szerepel a listán. A leginkább működésképtelen európai állam pedig Bosznia-Hercegovina, a 35. helyen.

A 43. Oroszország egy hellyel előzi meg Nigert, ahol pedig krónikus az éhezés és még mindig a hagyomány része a rabszolgatartás.

Magyarország: Lengyelország előtt, Csehország mögött

Magyarország, a 116. a listán, és ezzel jobb helyezést ért el, mint a 115. Lengyelország, a Cseh Köztársaság viszont jobbnak bizonyult nála. Magyarország besorolását valószínűleg az rontotta le, hogy a szerzők kirívóan magasnak találták a társadalomban a vagyoni különbségeket.

Az Egyesült Államok a 128. a listán. A világ három legstabilabb állama skandináv - első a nem uniós tag Norvégia, mögötte Svédországgal és Finnországgal.