eur:
392.83
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Már Görögországban is lehet munkát vállalni

Május 1-jétől már Görögországban is korlátozások nélkül vállalhatnak munkát a két évvel ezelőtt az Európai Unióhoz csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárai.

Nagy-Britannia, Írország és Svédország már a csatlakozás óta megszorítások nélkül engedi az új tagországok állampolgárainak munkába állását, Spanyolország, Portugália, Görögország és Finnország pedig május 1-jétől teszi ugyanezt.

Minden tagországnak kizárólagos joga dönteni a hosszabbításról, de az unió "kormánya" és az Európai Parlament határozottan arra biztatta a tagokat, hogy számolják fel a korlátozásokat.

Ausztria és Németország korlátoz

A bizottság országonkénti bontásban közzétett emlékeztetőjéből kiderül, hogy Ausztria és Németország továbbra is a munkavállalási engedélyek rendszerét alkalmazza, és a határokon átnyúló szolgáltatások terén is fenntartja korlátozásait.

Dánia egy parlamenti döntés értelmében valószínűleg három évig fenntartja a teljes idejű állásoknál alkalmazott engedélyrendszerét, de a kvótákat eközben felszámolja, és munkaerőpiacát fokozatosan rugalmasabbá és nyitottabbá teszi.

Belgium egyes ágazatokban - például az ápolónők, a tűzoltók, szakmunkások, könyvelők, mérnökök alkalmazásánál - enyhíti az eljárást. Franciaország azt jelezte, hogy fokozatosan feloldja a korlátozásokat, de ennek mikéntjéről még konzultál a szociális partnerekkel.

Luxemburg és Olaszország enyhít

Luxemburg egyelőre a mezőgazdaság és a vendéglátóipar terén enyhíti az eljárást, és már jövőre áttekinti újra a kérdést. Olaszország fenntartja a restrikciókat, de 170 ezerrel emeli az új EU-tagok munkavállalóinak létszámára vonatkozó kvótát.

Hollandiában a kormány a jövő év elejétől enyhíteni szeretné a korlátozásokat, de a parlament ellenkezése miatt egyelőre hivatalosan annak fenntartását jelezte, illetve a rendszer felülvizsgálatát még ez év végén.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×