Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már Görögországban is lehet munkát vállalni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Május 1-jétől már Görögországban is korlátozások nélkül vállalhatnak munkát a két évvel ezelőtt az Európai Unióhoz csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárai.

Nagy-Britannia, Írország és Svédország már a csatlakozás óta megszorítások nélkül engedi az új tagországok állampolgárainak munkába állását, Spanyolország, Portugália, Görögország és Finnország pedig május 1-jétől teszi ugyanezt.

Minden tagországnak kizárólagos joga dönteni a hosszabbításról, de az unió "kormánya" és az Európai Parlament határozottan arra biztatta a tagokat, hogy számolják fel a korlátozásokat.

Ausztria és Németország korlátoz

A bizottság országonkénti bontásban közzétett emlékeztetőjéből kiderül, hogy Ausztria és Németország továbbra is a munkavállalási engedélyek rendszerét alkalmazza, és a határokon átnyúló szolgáltatások terén is fenntartja korlátozásait.

Dánia egy parlamenti döntés értelmében valószínűleg három évig fenntartja a teljes idejű állásoknál alkalmazott engedélyrendszerét, de a kvótákat eközben felszámolja, és munkaerőpiacát fokozatosan rugalmasabbá és nyitottabbá teszi.

Belgium egyes ágazatokban - például az ápolónők, a tűzoltók, szakmunkások, könyvelők, mérnökök alkalmazásánál - enyhíti az eljárást. Franciaország azt jelezte, hogy fokozatosan feloldja a korlátozásokat, de ennek mikéntjéről még konzultál a szociális partnerekkel.

Luxemburg és Olaszország enyhít

Luxemburg egyelőre a mezőgazdaság és a vendéglátóipar terén enyhíti az eljárást, és már jövőre áttekinti újra a kérdést. Olaszország fenntartja a restrikciókat, de 170 ezerrel emeli az új EU-tagok munkavállalóinak létszámára vonatkozó kvótát.

Hollandiában a kormány a jövő év elejétől enyhíteni szeretné a korlátozásokat, de a parlament ellenkezése miatt egyelőre hivatalosan annak fenntartását jelezte, illetve a rendszer felülvizsgálatát még ez év végén.