Németország történelmi lehetőséget szalasztott el

Infostart
2006. április 28. 13:09
Németország elszalasztotta a lehetőséget arra, hogy időben integrálja a bevándorlókat - jelentette ki a német államfő. Horst Köhler szerint sokáig abban a hitben éltek, hogy a kérdés önmagától megoldódik. Ez az ábránd most megbosszulja magát.

Az államelnök a szászországi Weißwasser városkában nemrég bevándorolt németek előtt hangsúlyozta, hogy a külföldiek integrálását időben kell elkezdeni.

Erre lehetőséget kínálnak az iskolák, amelyekben a fiatalok nemcsak a német nyelvet sajátíthatják el, hanem közvetlen kapcsolatba kerülhetnek egymással. Elsajátíthatják az egymás mellett élés szabályait más anyanyelvűekkel és bőrszínűekkel.

Horst Köhler szerint így könnyebben leépülnek a külföldiekkel szemben támadt fenntartások, idegenkedések.

Az államfő sajnálatosnak mondta, hogy Németország hosszú időn át nem szentelt kellő figyelmet az egyre nagyobb számban érkező idegenek beilleszkedésének, holott mindenki tisztában volt azzal, hogy a kulturális sokszínűség gazdagítja a társadalmat - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Németország bevándorló ország, és ezt a tény mindenkinek el kell fogadnia, de azon is munkálkodnia kell, hogy a bevándorlók jól érezzék magukat új hazájukban - mondta Köhler.

Az államfő ugyanakkor bírálta azokat az erőket, amelyek nem tanúsítanak lojalitást Németország iránt, mert a bevándorlóknak azonosulniuk kell a német alkotmány előírásaival.

Horst Köhler kifogásolta azt is, hogy egyesek csak a magasabb szociális juttatások miatt telepednek Németországba. Beszéde végén utalt arra, hogy a problémát csakis a németek és a külföldiek összefogása útján lehet tartósan megoldani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást