Feljelentették Iránt az ENSZ-nél

InfoRádió / MTI
2006. április 28. 17:36
Irán nem teljesítette az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy hónappal ezelőtti követelését. Az erről szóló jelentést pénteken küldte el a BT-nek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetőjét, Mohamed el-Baradeit március végén bízták meg, hogy a Teheránnak adott határidő lejárta után tájékoztassa a testületet az iráni lépésekről.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) azt közölte: egy hónapot ad Iránnak arra, hogy leállítsa az urándúsítási tevékenységet. A testület szerdán, zárt ajtók mögött vitatja meg az atomenergia-ügynökség újabb jelentését.

Közben Mahmúd Ahmadinezsád, az ázsiai állam elnöke megismételte: továbbra is elutasítják az urándúsítás beszüntetését követelő ENSZ-határozatot, és nem fogadnak el semmilyen szankciót.

Dzsavad Zarif, Irán ENSZ nagykövete azt közölte: Teherán számít arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójának jelentése után az Egyesült Államok nyomást gyakorol a BT-re egy Irán-ellenes határozat elfogadása érdekében.

Oroszország és Kína változatlanul diplomáciai rendezést szorgalmaz.