Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajban a liberálisok: a kampánypénzekért perelnének a támogatók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gondba kerülhet Angliában a liberáldemokrata párt, miután a választási kampányköltségekhez hozzájáruló üzletemberek (köztük a Manchester United egyik volt vezetője, Martin Edwards) perrel fenyegetőznek, ha a párt nem fizeti vissza a 2,4 millió fontos (több mint 900 millió forintos) támogatást.

Könnyen bajba kerülhet az angol liberáldemokrata párt, ha perrel fenyegetőző támogatói, egy brit, két kínai és egy amerikai üzletember beváltják fenyegetésüket és perre mennek a tavalyi választási kampányhoz nyújtott pénzük visszaszerzése érdekében.

A harmadik legnagyobb angol párt ugyanis a 2,4 millió font (914 millió forint) nagy részét már elköltötte és azt állítja, hogy jóhiszeműen cselekedett. A párthoz a pénzt eljuttató ügyvéd, az egy perben dokumentumhamisítással vádolt Michael Brown jelenleg egy spanyol börtönben várja kiadatását.

A liberáldemokraták négy részletben jutottak a 2,4 millió fonthoz tavaly februárban és márciusban. A pénzt állításuk szerint plakátkampányra költötték. Arra is fény derült, hogy az ügyvéd 30 ezer fontot (11 és fél millió forintot) adományozott a pártnak, melyet az Charles Kennedy elnök repülőgépes utaztatására fordított.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy Michael Brown személyesen nem juttathatott volna adományt politikai pártnak, mivel nem szerepel az angol választási listán. Éppen ezért a pénz egy londoni székhelyű cégen keresztül érkezett meg a liberáldemokrata párthoz.