Külföldi bűnözők az utcákon

Infostart
2006. április 27. 05:20
Nagy-Britanniában több mint ezer külföldi bűnöző kerülhetett vissza az utcákra, miután letöltötték börtönbüntetésüket, annak ellenére, hogy 160 esetben az ügyüket tárgyaló bíró kifejezetten javasolta kiutasításukat. Így a szigetországban maradhatott többek között három gyilkos, kilenc nemi erőszak elkövetője és öt pedofil is. A belügyminiszter felajánlotta lemondását.

A börtönből szabaduló külföldi bűnözőknél meg kell fontolni a kiutasítást - ezt a belügyi tárca saját szabálya írja elő.

Charles Clarke belügyminiszter azonban most nyilvánosan is bevallotta: a legtöbb kiszabadult külföldi bűnözőt egyszerűen szem elől veszítették a hatóságok a büntetés-végrehajtás és a bevándorlási hivatal közötti kommunikációs probléma miatt.

Charles Clarke kitartott a mellett, hogy mindent megtesznek azért, hogy a nyomukra bukkanjanak, de bevallotta: kicsi az esély arra, hogy mindegyiküket megtalálják.

A belügyminiszter tavaly ősz óta tud a problémáról, az adatok szerint azonban azóta újabb 288 külföldi bűnelkövető került szabadlábra, akik közül egyet sem utasítottak ki az országból.

Charles Clarke, aki azt mondja, hogy tavaly karácsony előtt már tájékoztatta a miniszterelnököt a problémáról, kijelentette: felajánlotta, hogy lemond, Tony Blair azonban úgy látta, hogy erre nincs szükség.