eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egy parlamenti látogató szavazta le a kormányt

Egy látogató szavazatával utasított el a román szenátus egy kormánypárti törvényjavaslatot. A hölgy az egyik szenátor rokona, és magánlátogatásra érkezett a szenátusba - jelentette az InfoRádió kolozsvári tudósítója.

A román szenátus egy szenátor rokonának szavazatával utasított el szerdán egy törvénykezdeményezést.

Az ülés munkálatait figyelő újságírók vették észre, hogy egy szenátori mandátummal nem rendelkező fiatal hölgy is ott ül a honatyák között, és egy szenátor szavazókártyájával leadja szavazatát.

Amint kiderült, a hölgy Norica Nicolai kolozsvári liberális szenátor unokahúga, és Serban Stratila liberális szenátor mágneskártyájával szavazott.

Magánlátogatás

Az unokahúg újságírók kérdésére elismerte, hogy magánlátogatásra jött a szenátusba, azt viszont tagadta, hogy szavazott volna. Utóbbi állítását viszont egyértelműen cáfolják a tévécsatornákon bemutatott képsorok.

Serban Stratila nem kívánta kommentálni a történteket. Egyik frakciótársa azzal próbálta kimagyarázni a helyzetet, hogy a házszabály nem foglalkozik ilyen esetekkel.

Ha pedig nincs erre vonatkozó cikkely a törvényben, akkor büntetés sem róható ki - tette hozzá.

A szenátorok és a kártyák

A házszabály szerint a háznagyoknak kell vigyázniuk arra, hogy idegenek ne avatkozhassanak be a törvényhozási folyamatba. Paul Pacurariu háznagy elismerte: látta a hölgyet, de mint megjegyezte, restellte távozásra kérni.

Nicolae Vacaroiu házelnök rendkívül súlyosnak találta a helyzetet. A politikus bejelentette, hogy a házbizottság elé viszi az ügyet.

A román szenátus ülése már többször is botrányba fulladt, mert egyes szenátorok az ülésről hiányzó frakciótársaik mágneskártyáival is szavaztak. Az elektronikus rendszer ugyanis nem a szenátorok, hanem a szavazókártyák jelenlétét tartja számon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×