Az orosz és a német elnök az iráni atomprogram békés rendezése mellett

Infostart
2006. április 27. 14:24
Az iráni atomprogram ügyének békés rendezését szorgalmazza a német kancellár és az orosz elnök. Mindketten kiemelték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerepét.

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin a szibériai Tomszk városában találkoztak, ahol a német elnök azt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek egységesen kell fellépnie azért, hogy Teherán betartsa a nukleáris területen érvényben lévő nemzetközi egyezményeket - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Angela Merkel emlékeztetett arra, hogy Mohammed el-Baradei, a bécsi székhelyű szervezet főigazgatója pénteken terjeszti az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé újabb jelentését a teheráni atomprogramról.

Vlagyimir Putyin a találkozón azt hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek meg kell őriznie kulcsszerepét a rendezésben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja közül az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország szeretné, ha a testület olyan határozatot fogadna el, amelyben a világbékét fenyegető tevékenységként bélyegeznék meg az iráni atomprogramot. Oroszország és Kína azonban ellenez bármiféle szankciót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást