Salamoni döntés: távozik a miniszterelnök

InfoRádió / MTI
2006. április 26. 11:09
Bejelentette lemondását a Salamon-szigetek miniszterelnöke, akinek megválasztása két napon át tartó zavargásokat és fosztogatásokat váltott ki a fővárosban. Snyder Rini döntésével megelőzte a parlament bizalmatlansági szavazását.

A Salamon-szigetek közelmúltban megválasztott és most távozó miniszterelnökével megfogalmazott legfőbb kifogás az, hogy korrupt politikusokkal áll kapcsolatban, és egyes híresztelések szerint választási hadjáratát tajvani vagy kínai pénzből finanszírozták.

A találgatások napvilágra kerülését követően a fővárosban, Honiarában zavargások kezdődtek, melynek során romba döntötték a kínai negyedet. Snyder Rini az ország érdekével indokolta lemondását.

A kormányfő bejelentését üdvrivalgás fogadta a fővárosban, mivel a választók most abban reménykednek, hogy távozásával megszabadulhatnak a kormányban ülő többi régi vezetőtől is.

A parlamentnek titkos szavazással kell döntenie Snyder Rini utódáról. Az ellenzék szerdán a tisztséget már korábban betöltő Manasseh Sogavarét jelölte miniszterelnöknek, aki várhatóan a legnagyobb eséllyel pályázik a posztra.

A Salamon-szigetek, ahol az etnikai zavargások miatt a gazdaság teljesen összeomlott, államformáját tekintve alkotmányos monarchia a Brit Nemzetközösségen belül, államfője II. Erzsébet brit királynő.