Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elárasztották a kelet-európai turisták Nagy-Britanniát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 3,5 millió közép- és kelet-európai látogatott el Nagy-Britanniába az Európai Unió 2004-es bővítése óta. A túlnyomó többség turistaként érkezik, de egyre nagyobb azok száma, akik üzleti útra, vagy tanulni mennek a szigetországba.

A kelet-európai látogatóknak csupán mintegy 10 százaléka töltött több mint három hónapot az országban és vállalt munkát, többnyire a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, a vendéglátásban, az építőiparban és a szociális ellátási rendszerben.

A legtöbben, 1,7 millióan Lengyelországból érkeztek, sokan jöttek rokonlátogatásra, hiszen Nagy-Britanniában mintegy 750 ezer lengyel él.

A második helyre a csehek kerültek 420 ezer látogatóval. Magyarországról összesen 344 ezren, Szlovákiából 238 ezren, Litvániából 194 ezren, Lettországból 119 ezren, Szlovéniából 84 ezren, Észtországból pedig 66 ezren érkeztek 2004. május 1-je óta Nagy-Britanniába.

Románia és Bulgária csatlakozásával tovább nőnek majd ezek a számok, bár arról még nem született döntés, hogy a szigetország, hasonlóan a két évvel ezelőtti bővítéshez, azonnal megnyitja-e munkaerőpiacát az újonnan csatlakozók előtt.

Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják: a kelet-európai munkaerő gazdasági fellendülést hozott, különösen azokban az ágazatokban, amelyek egy ideje már munkaerőhiánnyal küzdöttek. A brit munkanélküliséget ugyanakkor az eddigi adatok szerint nem növelte a kelet-európai dolgozók megjelenése.