eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elárasztották a kelet-európai turisták Nagy-Britanniát

Több mint 3,5 millió közép- és kelet-európai látogatott el Nagy-Britanniába az Európai Unió 2004-es bővítése óta. A túlnyomó többség turistaként érkezik, de egyre nagyobb azok száma, akik üzleti útra, vagy tanulni mennek a szigetországba.

A kelet-európai látogatóknak csupán mintegy 10 százaléka töltött több mint három hónapot az országban és vállalt munkát, többnyire a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, a vendéglátásban, az építőiparban és a szociális ellátási rendszerben.

A legtöbben, 1,7 millióan Lengyelországból érkeztek, sokan jöttek rokonlátogatásra, hiszen Nagy-Britanniában mintegy 750 ezer lengyel él.

A második helyre a csehek kerültek 420 ezer látogatóval. Magyarországról összesen 344 ezren, Szlovákiából 238 ezren, Litvániából 194 ezren, Lettországból 119 ezren, Szlovéniából 84 ezren, Észtországból pedig 66 ezren érkeztek 2004. május 1-je óta Nagy-Britanniába.

Románia és Bulgária csatlakozásával tovább nőnek majd ezek a számok, bár arról még nem született döntés, hogy a szigetország, hasonlóan a két évvel ezelőtti bővítéshez, azonnal megnyitja-e munkaerőpiacát az újonnan csatlakozók előtt.

Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják: a kelet-európai munkaerő gazdasági fellendülést hozott, különösen azokban az ágazatokban, amelyek egy ideje már munkaerőhiánnyal küzdöttek. A brit munkanélküliséget ugyanakkor az eddigi adatok szerint nem növelte a kelet-európai dolgozók megjelenése.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×