eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az űrben is megünneplik az ortodox húsvétot

Világszerte hívők milliói ünneplik az ortodox húsvétot. Ünnepi üzenetében II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája a világtörténelem központi eseményeként méltatta Krisztus feltámadását.

A moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent; az orosz ortodox egyházfő vezette éjféli szertartáson négyezer hívő vett részt.

Görögországban harangzúgás és tűzijátékok jelezték a díszesen kivilágított és zsúfolásig megtelt ortodox templomok előtt a húsvét kezdetét.

Pontban éjfélkor a papok megkezdték a hívek által hozott gyertyák lángra lobbantását, az emberek pedig összeölelkezve, egymást megcsókolva üdvözölték Krisztus feltámadását.

Pavle szerb ortodox pátriárka húsvéti üzenetében kitért Montenegróra és Koszovóra is. Az egyházi vezető békére és egyetértésre szólította fel a függetlenségi népszavazásra készülő montenegrói polgárokat, a koszovói szerbektől pedig azt kérte, hogy a gyűlölettől elvakult fenyegetések ellenére se hagyják el otthonaikat.

XVI. Benedek pápa békét kívánt az ortodox keresztényeknek is húsvétjuk alkalmából, és imádkozott a balkáni árvizek károsultjaiért.

Orosz beszámolók szerint a Nemzetközi Űrállomás legénysége megszentelt, aranyozott kereszttel fogadta a húsvétot.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×