A szervkereskedelmet szolgálhatják a kínai kivégzések

Infostart
2006. április 20. 04:46
Tavaly legalább 2.148 embert végeztek ki a világ 22 országában, nagy többségüket Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Államokban - derül ki az Amnesty International emberi jogi szervezet éves jelentéséből.

A rendelkezésre álló adatok szerint Kínában 1.770 kivégzést hajtottak végre, de az Amnesty International szerint a valós szám ennél lényegesen magasabb lehet - egy kínai jogi szakértő állítja: 2005-ben hozzávetőleg 8 ezer embert végeztek ki az országban.

Kínában adócsalásért, sikkasztásért és kábítószerrel való visszaélésért is halálbüntetés járhat.

Az Amnesty International jelentésében arra is rávilágít: Kínában sokan összefüggést sejtenek a kivégzettekből "kinyert", átültethető szervek hatalmas hasznot hozó kereskedelme és a halálbüntetés fenntartása között.

A Brit Transzplantációs Társaság is azt gyanítja, hogy Kínában minden évben kivégzettek ezreiből operálnak ki és adnak el átültethető szerveket. Ezt a kínai kormány cáfolta.

Irán: kiskorúakat is kivégeznek

Az emberi jogi szervezet szerint tavaly Irán volt az egyetlen ország, ahol kiskorúakat végeztek ki.

Az Egyesült Államokban tavaly márciusban tiltották be a fiatalkorú bűnelkövetők kivégzését, korábban viszont ez az ország világelső volt ilyen elítéltek halálos ítéleteinek végrehajtásában.

Az országok többségében már nem

A jelentés szerint a világ országainak többségében már nem alkalmazzák a halálbüntetést.

A jelenlegi állapot szerint 86 ország törvényesen eltörölte ezt a büntetési formát minden bűncselekmény esetében, 11 országban csak kivételes esetekben - például háborús bűncselekményekért - szabható ki halálos ítélet, további 25 országban pedig elvileg lehetséges a halálbüntetés, de ezt már 10 vagy több éve nem alkalmazzák.

Ennek alapján 122 ország tekinthető olyannak, ahol nem hajtanak végre halálos ítéletet. Az Amnesty International jelentése szerint a halálbüntetés az emberi jogok legvégső, helyrehozhatatlan megtagadása, mivel alapvető emberi értékekkel áll szemben, ráadásul tévedés esetén jóvátehetetlen jogi hiba történik.

A szervezet úgy tudja, hogy jelenleg több mint 20 ezer halálraítélt várja sorsának alakulását.