Volkswagen: leépítések és munkaidőnövelés?

Infostart
2006. április 19. 13:59
Munkaidő-emelés és tömeges elbocsátás - a német Volkswagen többek között így próbálná ismét nyereségessé tenni a VW-k gyártását. Az átfogó szanálási tervezetről szerdán kezdődött két napos ülésén tárgyal a cég felügyelő bizottsága.

A Volkswagen hosszú időn át "alkalmazott-barát" mintacég köntösében tetszelgett: a heti munkaidő 28 és fél óra volt, amit kiterjedt szociális védőháló egészített ki. Ennek a korszaknak azonban valószínűleg most vége, a nemzetközi autópiacon mutatkozó kegyetlen verseny ugyanis Európa legnagyobb gépkocsi-gyártó vállalatánál is érezteti hatását.

A cég mintamárkájának számító Audi-kocsik iránt ugyan töretlen a kereslet, így az 5 százalékos haszon a jövőben is biztosítottnak ígérkezik, a Volkswagenek gyártása azonban már csaknem veszteségesnek bizonyul, ezért a cég felügyelő bizottsága rendkívüli ülésen próbál kiutat keresni a válságból.

Ha hosszabb a munkaidő, kevesebb munkás kell

Két évvel ezelőtt ugyan már életbe léptettek egy takarékossági programot, ez azonban nem tűnik elegendőnek. Német televíziós értesülések szerint napirenden szerepel a munkaidő 28 és fél óráról 35 órára történő fokozatos meghosszabbítása - béremelés nélkül. Ezáltal mintegy 20 ezer állás válna feleslegessé.

Mivel a szakszervezetek erősen ellenzik az elképzelést, feltehető, hogy a tömeges munkahely-leépítést nem elbocsátásokkal, hanem végkielégítésekkel, illetve kortól függő szabályozásokkal akarják elérni.

Mit adhatnak cserébe?


A felügyelő-bizottságból kiszivárgott hírek szerint a cég vezetősége a megmaradó munkahelyek hosszú távú szavatolását ígérné ellenszolgáltatásként a szakszervezeteknek a szanálási program támogatása fejében.

A mostani ülésen döntenek a Volkswagen művek elnökének sorsáról is, miután a gyenge termelési adatok miatt a cég élén álló Bernd Pieschetsriedert sorozatos bírálatok érték.

A 20 tagú felügyelő bizottság felét a munkavállalók érdekképviseleti szerveinek megbízottai adják, így a szakszervezetek, illetve az üzemi tanácsok komoly ütőkártyával rendelkeznek a vezetőséggel folytatott alkudozásban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást